Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 september 2021 | 21 Tishri 5782

Achare Mot-Kedoesiem

Achare Mot-Kedoesiem

Wij lezen deze week de gecombineerde sidrot Achare Mot / Kedosjiem. De naam van de sidra van deze week, “Achare Mot” betekent “Na de dood”. Aan het begin van de sidra nemen wij het verhaal van Tora weer op. In de sidra Sjemini die wij twee weken eerder lazen, werd verteld over de ingebruikname van de Misjkan en de start van de offerdienst. Twee van de zoons van Aharon, Nadav en Awiehoe, verloren daarbij hun leven.

Hoe zou het geweest zijn voor Aharon om, na het sterven van zijn zoons, de offerdienst in de Misjkan te leiden. Zou hij dat ooit weer onbevangen gedaan kunnen hebben? Of zou ieder offer voor hem een herdenking van hun dood zijn geweest?

In deze tijd van het jaar herdenken wij de zes miljoen slachtoffers van de Sjo’a. Mijn beide ouders, die de oorlog hebben meegemaakt, hebben het grootste deel van hun familie verloren. Niet alleen de familieleden waren weg, de hele wereld waarin zij waren opgegroeid was veranderd. Wat zeker was, was onzeker geworden. Vertrouwde plaatsen waren er niet meer. Verhalen over vroeger misten continuïteit in het hier en nu. Mijn moeder was de enige in haar hele familie die de verschrikkingen heeft overleefd. Na de oorlog was er niemand meer met wie zij kon spreken over hoe het vroeger thuis was geweest. Ik weet zeker dat er voor mijn ouders geen moment was waarop zij zich niet bewust waren van de breuk die de Sjo’a in hun leven teweeg had gebracht.

De meesten van ons zijn na de Tweede Wereldoorlog geboren en voor ons is de situatie anders. Wij hebben geen herinnering aan de periode vóór de oorlog en hebben onze vermoorde familieleden niet gekend. Toch kun je ook voor ons zeggen dat wij leven in de periode “Achare Mot”. Er is bijvoorbeeld geen eigentijdse publicatie over Joods Nederland waarin de Sjo’a niet wordt genoemd. De caesuur van de oorlog is nog steeds aanwezig in de Joodse gemeenschap, het is ons erfdeel.

Hoe geven wij onze wereld “na het sterven” vorm? In Tora is het vers over Nadav en Awiehoe een inleiding tot regels en wetten over de manier waarop je met andere mensen moet omgaan die uitmondt in “Je zult een ander niet onderdrukken” (Wajikra [Leviticus] 19:13) en “Je zult je naaste liefhebben zoals jezelf” (Wajikra 19:18). Het is een belangrijke les, een opdracht om je niet af te keren van de wereld en je niet op te sluiten achter gedroomde veilige muren. Onze opdracht is te helpen bouwen aan een rechtvaardige wereld, in de hoop dat wij zinloze vernietiging van mensenlevens werkelijk achter ons kunnen laten.

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Poerim 5780 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>

september

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30