Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

11 december 2019 | 13 Kislev 5780

Chaje Sara

Chaje Sara

Van de drie Aartsvaders is Jitschak de meest enigmatische en daardoor misschien wel de meest interessante. Ik zal proberen dat uit te leggen.

De verschillende mensen die tot ons spreken vanuit Tora, hebben ieder een eigen karakter dat vaak direct tot uiting komt als iemand in de tekst wordt geïntroduceerd. De eerste woorden of de eerste daad tekent als het ware het karakter van de persoon. Awraham is degene die, zonder iets te zeggen, op weg gaat als God dat van hem vraagt. Mosjé is de man met een groot gevoel voor rechtvaardigheid, maar ook met een kort lontje. Zijn eerste daad is het doden van een Egyptenaar die een Joodse slaaf afranselt.

Er zijn maar een paar hoofdstukken in Tora die over Jitschak gaan. Zelf zegt of doet hij niet veel, hem overkomen gebeurtenissen. Hij is degene die door zijn vader op het altaar gebonden wordt. De eerste woorden van Jitschak die Tora ons geeft, spreekt hij wanneer hij met zijn vader op weg is naar de berg Moria: “Vader, zie, hier is het vuur en het hout, maar waar is het lam voor het offer?” Voor Jitschak staat Godvrezendheid centraal, zozeer dat het leven één grote vraag is naar het juiste om te doen.

In onze sidra, Chajé Sara, stuurt Awraham zijn knecht naar de plaats waar hij zelf geboren is om een vrouw voor Jitschak te vinden. Mé Hashiloach is een commentaar uit de negentiende eeuw, geschreven door rabbi Leiner dat tegenwoordig in de belangstelling staat. Leiner legt uit dat Jitschak zo zeer in de greep was van godvrezendheid dat hij zich terugtrok in de woestijn om niets meer doen. Awraham kende Jitschak zo goed dat hij begreep dat zijn zoon niet tot daden kwam en juist daarom stuurde hij zijn knecht er op uit om een vrouw voor hem te zoeken.

In ons gebedenboek noemen we de drie aartsvaders in één adem. We spreken traditioneel van de God van Awraham, Jitschak en Ja’akov en noemen daar in onze Liberaal-Joodse traditie ook de Aartsmoeders bij: Sara, Rivka, Rachel en Lea. Wij doen dat omdat het voor ons belangrijk is om ons emotioneel te verbinden met de Aartsvaders en –moeders, een vrouwelijk rolmodel is dan ook belangrijk. Tora tekent ons echter deze zeven mensen als méér dan alleen een naam en geslacht.

Aan het eind van het verhaal lezen wij dat Jitschak in het veld loopt wanneer hij Rivka ziet aankomen. Dat gebeurde volgens Leiner net op het moment dat Jitschak zich afvraagt hoe hij in beweging kan komen om voor zichzelf een vrouw te vinden.

Ik ga er maar vanuit dat wij allen in ons leven wel momenten hebben waarop wij het moeilijk vinden om een stap te zetten. Een beetje hulp van iemand die ons begrijpt kan belangrijk zijn. Maar Jitschak ziet Rivka voor het eerst als hij zelf naar buiten is gegaan. Zelf een eerste stap zetten, niet bang zijn om te falen, is ook belangrijk. Bij mij op mijn werk zeggen ze: “Niet geschoten is altijd mis”.

Nieuws

De Rabbijn legt uit: Vechten met God/jezelf... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31