Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 september 2021 | 21 Tishri 5782

Chanoeka

Chanoeka

Het wonder van Chanoeka heeft te maken met olie en het is, toevallig of niet, nu ook nog het einde van het seizoen van de olijfolieoogst. Het is daarom gebruikelijk om op de dagen van het feest gerechten te eten die met olie zijn bereid. In Israel zijn soefganiot populair. Voor mijn moeder, die uit Polen kwam, hoorden latkes, aardappelkoekjes, bij dit feest. Het is eigenlijk een heel simpel gerecht dat oorspronkelijk thuishoorde in een keuken waarin niet veel luxe bestond. Er zijn allerlei recepten in omloop, het belangrijkste verschil is de mate waarin de aardappels fijn worden geraspt. In de keuken van mijn moeder werd zeker niet al te fijn geraspt.

De ingrediënten van latkes zijn: aardappelen, uien, eieren en wat zout. Per pond aardappelen kun je één ei en één grote ui toevoegen, maar de hoeveelheden van de ingrediënten variëren naar smaak. Je kunt naar smaak ook knoflook, wortel of kruiden toevoegen. Rasp met de hand of met een keukenmachine. Als het mengsel te nat wordt, kun je wat vocht laten weglopen of bloem of havermout toevoegen om te binden. Voeg niet te veel toe, het verandert de smaak en het vocht verdampt wel tijdens het bakken. Gebruik het mengsel snel zodat de aardappels niet de tijd krijgen te verkleuren

Neem een grote lepel van de beslag en druk het in een koekenpan plat. Bak aan beide zijden lichtbruin. Traditioneel werden latkes in de Asjkenazische wereld gebakken in “Sjmaltz”, ganzenvet. Sefardim bakken gewoonlijk in olijfolie. Aviva herinnert zich dat haar moeder zonnebloemolie gebruikte.

Zover ik mij herinneren kan, werden de latkes bij mijn ouders thuis gegeten zoals ze uit de pan kwamen, net gebakken zijn ze het lekkerst. In Nederland worden ze wel met appelmoes of met zure room geserveerd. Je kunt ze ook eten met “grein”, geraspte mierikswortel. De witte variant is tegenwoordig te koop bij de gewone supermarkt. De versie waar rode bieten aan toegevoegd is, heb ik daar nog niet gezien.

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Poerim 5780 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>

september

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30