Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

11 december 2019 | 13 Kislev 5780

Ekev

Ekev

Jullie krijgen van mij een commentaar met een hoop citaten naar aanleiding van één vers uit de sidra. In Dewarim [Deuteronomium] 10:12 staat: “Nu dan, Israël, wat vraagt de Eeuwige, uw God, van u behalve dan de Eeuwige, uw God, te vrezen, in al Zijn wegen te gaan, Hem lief te hebben en de Eeuwige, uw God, te dienen, met heel uw hart en met heel uw ziel”.

De Talmoed (Berachot 33b) schrijft: “Rabbi Chanina zei … Is vrees voor de Hemel dan iets kleins? … Voor Mosjé was dit inderdaad iets kleins, zoals Rabbi Chanina zei: ‘Het is alsof je iemand vraagt om iets groots, als hij dat heeft, lijkt het iets kleins voor hem. Maar als hij om iets kleins wordt gevraagd en hij heeft het niet, dan lijkt het hem juist iets groots’.

“Is het dan iets kleins”. Het is een goede vraag. De tekst van Dewarim, samen met de verschillende paralelteksten in Tora en bij de profeten maken het wel erg eenvoudig. Dit lijkt mij toch niet echt een kleinigheid wat de Eeuwige volgens Mosjé alleen maar vraagt: God te vrezen, van Hem/haar te houden en je hele leven te wijden aan het dienen van de Eeuwige. Misschien was dat eenvoudig voor Mosjé, maar die heeft er toch ook 80 jaar over gedaan om zover te komen.

In ‘Mé Hasjiloach’ stelt Mordechai Yosef Leiner, nadat hij het citaat uit de Talmoed gegeven heeft, de vraag opnieuw. Wat zegt Rabbi Chanina nou echt. Is het eenvoudig om God te vrezen? En hij antwoordt zelf door het opnieuw te vergelijken. Nu met brood. Als je arm bent, is zelfs een klein stukje brood iets belangrijks en groots voor je, het begin van nieuwe welvaart. Voor iemand die rijk is, is het alleen maar een stukje brood, inwisselbaar voor ieder ander stuk.

Iemand die arm is, kan dromen van en op zoek gaan naar welvaart. Voor Leiner is de essentie van ons vers niet de vraag of je God vreest of liefhebt, maar of je in staat bent jezelf te zien als iemand die op zoek kan gaan naar een persoonlijke relatie met de Eeuwige. Want alleen dat is wat God, volgens Dewarim van je vraagt. Op weg gaan vereist durf. Je weet nooit precies waar je aankomt. Kijk maar naar Mosjé.

Nieuws

De Rabbijn legt uit: Vechten met God/jezelf... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31