Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

06 december 2019 | 8 Kislev 5780

Emor

Emor

In Wajikra [Leviticus] 22:32 staat: “Ontwijdt Mijn heilige Naam niet, want geheiligd wil ik worden te midden van de Kinderen van Jisraël, Ik, de Eeuwige, die jullie heiligt” en hoewel deze zin op de eerste plaats leest als een oproep om te voorkomen dat je zelf iets onderneemt dat afdoet aan Gods heiligheid, wordt deze door veel commentatoren gelezen als de basis voor martelaarschap. Gewoonlijk geldt in het Jodendom dat alles gedaan moet worden om het leven in stand te houden. De mitswot zijn “om door te leven”(wajikra 18:5). Leven is de primaire gift die wij van de Eeuwige gekregen hebben en wij interpreteren de mitswot, de leefregels van het Jodendom als een versterking daarvan. Ze zijn bedoeld om ons te helpen een rechtvaardig en betekenisvol leven te leiden. De traditie beschrijft echter drie situaties waarin een Jood zou moeten kiezen voor martelaarschap: wanneer van hem of haar gevraagd wordt om in het openbaar God te verloochenen, om immorele seksuele handelingen te verrichten of om een moord te plegen. Martelaarschap in het Jodendom is passief. Het gaat eerder om het sparen van het leven van een ander dan om het in gevaar brengen daarvan.

In deze tijd van het jaar herdenken wij in Nederland onze zeer vele doden die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het overgrote deel van de Joden in Nederland werd tijdens de oorlog vermoord, zonder dat daar een andere reden voor was dan dat zij simpelweg Joodse ouders hadden. De vernietiging van het Europese Jodendom was een kille moordmachine waarin een individuele mens werd gereduceerd tot een getal. Er werd hen niet gevraagd te kiezen voor leven of dood, ze zijn niet gestorven voor een hoger doel. Wij moeten hen herdenken, maar in de zin van onze sidra kunnen wij hen niet herdenken als martelaren.

Voor de meesten van ons is de Sjo’a nog geen geschiedenis. De leegte die de oorlog achterliet is deel van ons zijn, van dag tot dag. Met herinneringsbijeenkomsten proberen wij misschien die leegte te vullen, met beperkt succes.

Wij, Joden die nu in Nederland wonen, zijn de erfgenamen van de generatie die is vermoord. Het is aan ons om ons te verbinden met hun geschiedenis en een nieuwe toekomst te maken. Gods Naam heiligen is op de eerste plaats bezig zijn met ieder aspect van Joods leven. Ik denk dat een toekomstgericht en vitaal Jodendom het mooiste herinneringsmonument is dat wij voor hen kunnen maken.

Nieuws

De Rabbijn legt uit: Plaats... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31