Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

21 juni 2021 | 11 Tammuz 5781

Emor 2013

Emor 2013

In de wetenschapsbijlage van de NRC van afgelopen zaterdag staat een interessant artikel over de vraag of dieren ook rusten. In andere woorden, of het houden van werk- en rusttijden een evolutionair voordeel heeft. Blijkbaar wel. Vogels die aangezet worden tot een leefschema waarbij zij meer dan ze gewend zijn moeten rondvliegen en jagen, leven korter. Wetenschappelijk gezien lijkt mij dat meer een aanwijzing dan een bewijs, maar feit is dat veel dieren een groot deel van de dag doorbrengen met wat sterkt lijkt op verlummelen van de tijd. Blijkbaar is dat ergens goed voor.

In de sidra van deze week, Emor, staat een opsomming van feestdagen. De lijst begint met de belangrijkste feestdag, de Sjabbat, en zegt daar expliciet bij dat dit een dag is van werkonthouding. Ook bij veel van de feesten die daarna komen staat ditzelfde vermeld.
Wat betekent het om niet te werken op Sjabbat? In de Talmoed wordt het werkverbod uitgewerkt in een aantal verschillende categorieën. Allerlei soorten werk die te maken hebben met de productie van voedsel en het bouwen van een woning zijn verboden, evenals reizen en vuur maken. Tegenwoordig is maar een klein deel van de mensen in Nederland bezig met huizenbouw en landbouw. Vuur maken ervaren we niet meer als werk en reizen is steeds veiliger en makkelijker geworden. Het heeft er toe geleid dat de traditionele invulling van de Sjabbat steeds meer een symbolisch karakter heeft gekregen. Om een voorbeeld te geven: de trap oplopen is een stuk vermoeiender dan het gebruik van de lift, maar om de lift op te roepen, moet je een elektrisch circuit “maken” en “verbreken”. Een handeling die, als afgeleide van het verbod op bouwen, verboden is.

Er doet zich in onze tijd een paradox voor. Het hangt een beetje van je beroep af, maar veel Joden zijn tegenwoordig gewoonlijk vrij op Sjabbat. Je zou verwachten dat dit het makkelijk zou maken om Sjabbat te houden, dat blijkt echter niet het geval te zijn. Er is maar een klein groepje Joden in Nederland dat op traditionele manier de Sjabbat houdt, een iets grotere groep geeft een eigen invulling aan de Sjabbat. Een grote groep doet er echter helemaal niets aan.

De vogels doen het, het luipaard doet het, waarom zouden wij het niet doen? Rust nemen in je leven is gezond en heeft blijkbaar zin. Als Joden wordt van ons gevraagd om onze rust een vaste plaats in ons leven te geven. Gegeven dat de meesten van ons op Sjabbat niet naar de baas gaan en dat werk in de landbouw en de huizenbouw niet heel veel voorkomt in onze gemeenten, kunnen wij onszelf de vraag stellen op welke manier wij onze Sjabbatrust willen invullen. En, als wij het antwoord daarop weten, kunnen we beginnen met ons daaraan te houden. Maak van je rust een vast moment, één dag in de week.

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Poerim 5780 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>

juni

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30