Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 november 2022 | 3 Kislev 5783

Jitro

Jitro

Je hebt natuurlijk de Tien Geboden en ook de tien plagen. In de Joodse traditie spreken wij ook van de tien woorden waarmee de wereld is geschapen (en God zei..) en de tien beproevingen van Awraham (Ga weg uit je geboortestad… tot aan de opdracht om Jitschak te offeren). Is er een verband?

De schepping en de tien plagen zijn eigenlijk het makkelijkst. Hoewel de overeenkomst niet echt één op één is, kun je de tien plagen goed zien als een soort ont-schepping. Alle plagen maken de wereld op één of andere manier onbewoonbaar. Water wordt bloed, de bron van leven, maar tegelijkertijd ondrinkbaar. Er is duisternis die zo dik is dat hij tastbaar wordt. Aan het eind, de parallel met de schepping van de éérste mens,  sterft de eerstgeborene.

En dan de andere twee tientallen. De Tien Geboden staan in de sidra van deze week. In de Hebreeuws wordt niet gesproken van de Tien Geboden, maar van de Tien Woorden (Aseret ha-Dibrot). Daarmee positioneren de geboden zich in de sfeer van de schepping. Om de ont-schepping te voorkomen is ordening nodig. Er zijn grenzen aan hetgeen wij als mensen mogen doen met de schepping, opdat deze niet onbewoonbaar wordt. We hebben de geboden nodig om de schepping in stand te houden.

Tegenover de Tien Woorden die ons beperken, staan de tien beproevingen, opdrachten, aan Awraham. Om een volwaardig leven te leiden, is het nodig om op weg te gaan, dingen te doen. Het menselijk leven speelt zich af tussen begin en einde, tussen ambitie en beperking.

Terwijl ik dit commentaar aan het voorbereiden was, viel mij op dat je dit viertal ook kunt lezen als de taken van een ouder ten opzichte van een kind. Scheppen lijkt mij duidelijk. Een belangrijk deel van een opvoeding is een kind leren wat het mag en niet mag, regels stellen. Maar het is ook belangrijk om taken te stellen zodat een kind de eigen kracht leert kennen en onderweg gaat, leert offers te brengen. En soms moet er ook gestraft kunnen worden.

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: installatie Rabbijn Peter Luijendijk op 19 juni 2022 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: op Sjabbat 21 mei 2022 nam Albert afscheid als rabbijn van onze LJG Lees meer >>

september

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30