Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 september 2021 | 21 Tishri 5782

Jom Kippoer

Jom Kippoer

De Kol Nidree dienst heeft zijn naam te danken aan één van de eerste teksten die gewoonlijk op deze avond wordt gelezen. De traditionele tekst spreekt over “alle geloften”, alles dat wij beloofd hebben of zullen beloven in het afgelopen jaar, of misschien wel in het komende jaar. Het is een vreemde, ingewikkelde tekst.

In onze machzor is deze tekst niet afgedrukt. In plaats daarvan staat een negentiende-eeuwse tekst die oorspronkelijk in het Duits is geschreven en daarna “terugvertaald” is naar het Hebreeuws. Het is een vrome tekst die spreekt over ons verlangen dat onze gebeden opstijgen naar de Hemel, waar God troont. Wij hopen dat onze gebeden daar voor Hem in liefde verschijnen.

In de negentiende eeuw werd in het Liberale Jodendom God vooral gezien als de “ander” de afstandelijke Koning die onbeweeglijk en onbewogen aanwezig is. De Eeuwige als aanspreektitel voor God komt uit die tijd. Wijzelf zijn sterfelijk, tijdelijk. “Eeuwigheid” speelt zich af in een andere werkelijkheid. In de tekst in de machzor wordt deze gedachte tot uitdrukking gebracht. Het is onze hoop dat onze woorden, als het ware door een proces van diffusie, doordringen in die andere wereld waarin God zich teruggetrokken heeft.

Dit jaar heb ik de keuze gemaakt om deze tekst niet te lezen, maar de oorspronkelijke versie van Kol Nidree. Het is een vreemde tekst in het Aramees. Het is een tekst die spreekt vanuit het onvermogen van de mens in een wereld waarin de dingen toch net anders gaan dan wij willen. Een wereld waarin wij ons bewust zijn van ons tekortschieten en onze machteloosheid. En misschien wel Gods machteloosheid.

Meer daarover in de drosje in sjoel.

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Poerim 5780 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>

september

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30