Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 november 2022 | 3 Kislev 5783

Ki Tawoo

Ki Tawoo

Dewarim [Deuteronomium] 26:11
En u zult blij zijn over al het goede dat de Eeuwige, uw God, aan u en uw huis heeft gegeven; u, de Leviet, en de vreemdeling die in uw midden is. 

Dat is de sluitzin van de tekst over het eerstelingenoffer. De tekst over het offer staat in de sidra van deze week maar veel mensen zullen het herkennen uit de Haggada. We lezen het ieder jaar tijdens de Seder op Pesach. 

Tora roept ons niet heel vaak op om ergens vrolijk over te zijn. Of je blij bent, hangt af van zoveel in je leven. Blij of vrolijk zijn is nou eenmaal niet voor te schrijven.  In de feestdagenkalender wordt voor Soekot gezegd dat je dan “Ach Sameach” zult zijn, “zo vrolijk”. En daarom wordt door de rabbijnen geïnterpreteerd dat  het eerstelingenoffer gewoonlijk rond Soekot werd gebracht. Lijkt logisch. Soekot is het einde van het oogstseizoen. Hopelijk reden tot vrolijkheid.

Zijn wij blij met al het goede dat de Eeuwige ons gegeven heeft? Na een lente  en zomer van virus-gedoe is het een vraag die wij onszelf kunnen stellen. Er is zoveel dat wij nu even niet hebben. De mogelijkheid om makkelijk en veilig te reizen bijvoorbeeld. Of familiefeesten te vieren. Gewoon een arm om iemand heen te kunnen slaan, misschien als troost wanneer dat nodig is. Kunnen wij het opbrengen om blij te zijn met hetgeen er wel is?

Samen met de Leviet en de vreemdeling. Levieten hebben een bijzondere plaats in Tora. Ze zijn de kaste van de tempeldienaren. Omdat het stadsbewoners zijn, krijgen ze bij de verdeling van het land geen erfdeel. Ze leven in feite van de opbrengst van de offers. In sommige teksten krijg je de indruk dat er gesproken wordt over een klasse van heersers. In andere teksten zijn de Levieten niet veel meer dan bedelaars of zonderlingen. De Leviet wordt hier in één adem genoemd met de vreemdeling die in je midden is. In Tora is ook de vreemdeling iemand die grotendeels van je welwillendheid afhankelijk is.

Kun je werkelijk vrolijk zijn als je alleen bent? Of is hetgeen Tora ons wil zeggen dat, zelfs in deze tijd van beperkingen en isolatie, we ons ervan bewust moeten zijn dat er zoveel over is om blij over te zijn. Samen met anderen, soms op afstand.

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: installatie Rabbijn Peter Luijendijk op 19 juni 2022 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: op Sjabbat 21 mei 2022 nam Albert afscheid als rabbijn van onze LJG Lees meer >>

november

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30