Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

11 december 2019 | 13 Kislev 5780

Ki Tetse

Ki Tetse

Het “rabbijnse” Jodendom waar wij de erfgenamen van zijn, het Jodendom dat zich gevormd heeft rond de Misjna en de Talmoed, heeft de Gouden Regel als centrum. Extreme standpunten horen niet ingenomen te worden. Mensen zijn over het algemeen geen heiligen en ook niet reddeloos verdorven. Van ons wordt niet gevraagd om te leven als heiligen maar, gewoon, om het juiste te doen. In de woorden van de Talmoed: je moet jezelf zien alsof de jaarrekening van je leven precies in het midden staat. De eerstvolgende daad bepaalt of je in het zwart of het rood terecht komt (Talmoed Kiddoesjin 40b). Het is evenzeer belangrijk het juiste na te streven als om je ervan bewust te zijn dat niemand zonder schuld is.

Ki Tetsé, de sidra van deze week, bevat een hele reeks halachot (regels voor het dagelijks leven) over allerlei alledaagse zaken. Althans voor de wereld waarin het boek Dewarim tot stand kwam, een wereld waarin de economie nog voornamelijk om het agrarische bedrijf draaide maar ook enige handel en wat geldverkeer gebruikelijk werd. Het gaat over de manier waarop je je dient te gedragen in oorlog, de eieren uit een nest haalt, hoe je geld of voedsel uitleent, loon betaalt, van iemand scheidt etc. Sommige regels passen ook in ons leven, andere niet meer. Als je al een lijn door de regels van dit stuk van de Tora zou willen trekken dan is het dat veel van deze regels (althans in de oorspronkelijke context) net iets meer van ons lijken te vragen dan alleen maar het juiste te doen. Ze vragen ons ook om na te denken over de kwetsbaarheid van andere mensen.

Jodendom vraagt geen heiligheid van ons, opdat je niet kunt zeggen “hier kan ik niet aan voldoen dus ik begin er niet aan”. Jodendom vraagt wel aan ons om onze daden in het licht van het juiste te plaatsen. Iedere nieuwe daad telt.

Een van de bekendste regels uit dit hoofdstuk is de opdracht om de moedervogel weg te jagen vóór dat je de kuikens of de eieren uit het nest haalt. Veel commentaren leggen uit dat dit niet gaat om compassie voor de moedervogel, de kuikens of de eieren. Als dat zo was, zou het verboden zijn de inhoud van het nest mee te nemen. Waar het op de eerste plaats om gaat is dat wij empathie een plaats geven in ons eigen leven. Het is een oproep aan ons om na te denken over hetgeen onze daden doen met een ander, mens of dier.

Nieuws

De Rabbijn legt uit: Vechten met God/jezelf... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31