Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 november 2022 | 3 Kislev 5783

Matot-Masee

Matot-Masee

Met de sidra van deze week, Matot-Masee, komen wij aan het eind van het vierde boek van de Tora. Daarmee voorlopig ook aan het eind van het verhaal dat in Tora verteld wordt. Het vijfde boek, Dewarim [Deuteronomium] is een hervertelling die in de mond van Mosjee wordt gelegd. Eigenlijk het oudste commentaar op de eerste vier boeken, het begin van een lange traditie.

Een belangrijke reden waarom wij nog steeds Tora lezen, steeds weer becommentariëren en herduiden, is dat het een rijk boek is. Er zijn allerlei betekenisvolle lijnen in te herkennen. Onze commentaartraditie heeft ons geleerd om die lijnen te vinden en te benadrukken op een manier die betekenisvol is voor onze eigen tijd. Net zoals de Engelen worden de betekenissen van de Tora iedere dag opnieuw geschapen. De Tora is “elke dag nieuw”.

Het vinden van betekenis is dus nooit “af”. Het dynamische, onaffe, van de Tora wordt het meest benadrukt door het verhaal zelf. Het verhaal van het Jodendom begint in Tora met de opdracht aan Awraham om op weg te gaan naar een niet nader genoemd land dat God hem zal wijzen. Veruit het grootste deel van Tora gaat over de tocht van het volk door de woestijn, nog steeds op weg naar dat land. Het verhaal eindigt daar waar we nu zijn, aan de rand, niet binnen, uitkijkend over dat land. Vlak voor de intocht die, weten wij uit de latere boeken, nooit helemaal afkomt.

Je kunt het opvatten als een metafoor voor de geschiedenis van het Joodse volk, altijd klaar om onderweg te gaan. Of ook wel een manier om te denken over onze persoonlijke levens. We zoeken stabiliteit en zekerheid, maar eigenlijk komt die er nooit. De aard van ons bestaan is dat wij altijd onderweg zijn, naar een land in de verte. Zonder precies te weten wat ons kan overkomen.

Tora geeft ons bagage mee voor onze persoonlijke tocht. Die bagage is niet licht. Stenen tafelen bijvoorbeeld. Of een heel Misjkan, de Tabernakel, dat je kunt neerzetten en opbouwen en dan weer kunt afbreken en dragen. Compleet met allerlei rituelen. Tora geeft ons ook levenswijsheid en idealen. Het vraagt van ons integriteit in de manier waarop wij met onszelf en onze medemens omgaan. Want de Eeuwige gaat met je mee. Dat zijn de enige constanten.

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: installatie Rabbijn Peter Luijendijk op 19 juni 2022 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: op Sjabbat 21 mei 2022 nam Albert afscheid als rabbijn van onze LJG Lees meer >>

november

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30