Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

16 september 2019 | 16 Elul 5779

De rabbijn legt uit

De rabbijn legt uit

De tekst van Tora, aan het eind van Dewarim [Deuteronomium], het vijfde en laatste boek, kijkt vooruit naar de intocht in het Beloofde Land en bevat daarom allerlei regels die zijn bedoeld voor de periode daarna, wanneer het volk zich gevestigd heeft. Deels zijn het algemene regels, bijvoorbeeld dat een kind niet gestraft moet worden voor wat de ouders misdeden of andersom. Deels zijn het regels die alleen maar een detail betreffen. Zoals in deze sidra bijvoorbeeld, de regel dat je, wanneer je een huis bouwt, een hek of reling moet maken om het dak zodat je er niet af kunt vallen. Het zijn dit soort specifieke regels die in onze traditie vaak worden aangegrepen om een bredere klasse van regels uit af te leiden. Rabbi Natan zegt in dit geval bijvoorbeeld, dat je hier uit kunt begrijpen dat je ook geen valse hond in je huis mag hebben of een ladder die niet stevig staat. Of, zoals latere leraren het dan weer uitleggen, je mag in je huis geen gevaarvolle situatie laten bestaan, ook als je er zelf geen probleem mee hebt. Een hond die de gezinsleden kent maar vals is voor ieder ander bijvoorbeeld. Of, om het maar eens naar onze eigen tijd te brengen, een gevaarlijke machine die voor jou geen probleem is omdat je hem toch niet gebruikt. In beide gevallen moet je zeker stellen dat anderen, op een onbewaakt ogenblik, er niet door gewond kunnen raken.

Wij lezen Tora als een gelaagd boek waarbij ieder vers verschillende betekenissen meedraagt. Naast de “psjat”, de primaire betekenis voor onze materiele wereld is er ook een overstijgende, meer spirituele betekenis. Levi Jitschak van Berditchev gebruikt dit vers dan ook op een heel andere manier die goed aansluit bij een Bat Mitswa. Het beginpunt voor Levi Jitschak is de gebeurtenis die in Tora wordt genoemd. Wanneer er iets feestelijks gebeurt, de bouw van een nieuw huis bijvoorbeeld, is het goed om de vreugde met woorden te verbinden met de Eeuwige, bijvoorbeeld door woorden van Tora te spreken of gebeden te zingen. Op die manier maak je voor de gebeurtenis een soort reling, niet op het fysieke dak, maar daar ver boven.

De meeste van ons bouwen niet heel regelmatig huizen met begaanbare daken, maar feesten vieren wij allemaal. Het is goed om daar ook Tora aan te verbinden. 

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Uit je dak gaan ... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>

september

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30