Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 februari 2021 | 15 Adar 5781

De rabbijn legt uit

De rabbijn legt uit

De sidra van deze week schetst ons een mooie overzichtelijke wereld. Iedereen moet een gift geven voor de bouw van het Misjkan, het draagbare tempeltje van de woestijn. God geeft Mosjee de opdracht het Misjkan te bouwen volgens het model dat hem getoond is terwijl hij op de berg Sinaï verbleef. Als die bouw klaar is, zal de Eeuwige tussen het volk komen wonen. Een eenvoudige propositie.

In de realiteit van onze wereld gaat er altijd wel wat mis tussen het ideaal van het model in de Hemel en onze beslissingen op deze aarde. Beslissingen zijn zelden zo duidelijk en overzichtelijk. Als we al werkelijk denken te weten wat het goede is om te doen, dan nog gaat er toch heel veel verloren bij communicatie tussen mensen. In Tora is dat ook al het geval. Uit de beschrijving van het Misjkan in de tekst van onze sidra en de sidrot van de komende weken, is het zeker niet duidelijk wat Mosjee nou echt volgens Tora heeft gezien. Zelden is het resultaat van ons menselijk handelen precies wat het voornemen was. Geen wonder dat we niet werkelijk een plaats hebben voor de Eeuwige om tussen ons te wonen.

Rasji zegt dat de opdracht om een Misjkan of Tempel volgens het model dat Mosjee getoond is te bouwen, voor alle generaties geldt. Commentatoren na hem, zijn leerlingen en ook Nachmanides, hebben daar vragen bij. De Tempel van Sjlomo heeft andere afmetingen en is gemaakt van andere materialen. Dat weten we ook uit de beschrijving in Tenach, de Hebreeuwse Bijbel. Hoe moeten we dat zien?

Levi Jitschak van Berdichev, een 18e -eeuwse chassidische commentator, brengt de beide ideeën bij elkaar. Hoewel God natuurlijk absoluut en onveranderlijk is, spreken profeten allemaal verschillende woorden. Iedere profeet ziet het model, als het ware, met eigen ogen. Op een manier die relevant is voor de eigen tijd.

Wij hebben geen Misjkan meer, voor ons is de Sjoel een plaats om misschien God te ontmoeten. Echter, op dit moment hebben wij geen diensten in sjoel. Dit is het gevolg van de situatie van dit moment en de beslissingen waarvan wij hopen dat het de goede zijn. Tegelijkertijd proberen we wel een plaats te maken waar God bij ons kan wonen. Op de manier waarop wij nu het model zien. Een virtueel model, via Zoom.

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Poerim 5780 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Eenvoudige propositie... Lees meer >>

februari

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28