Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

17 juli 2019 | 14 Tammuz 5779

De rabbijn legt uit

De rabbijn legt uit

De sidra van deze week eindigt met een tekst die wij terugvinden in het Sjema waarin wij de opdracht krijgen tsietsiet te maken aan de hoeken van je kleren. Wij dragen gewoonlijk geen vierhoekige kleren en daarom beperken wij het maken van de tsietsiet tot de talit die wij gewoonlijk in sjoel dragen. De tekst geeft een reden: “Wanneer jullie die zien, zul je denken aan alle geboden” (Bemidbar [Numeri] 15:39).

Jalkoet Sjimoni, een late midrasjbundel, koppelt het tsietsietgebod aan een tekst uit Psalmen: ‘Or Zaroe’a le-tsadikim’ (Psalmen 97:11), ‘een Licht is er gezaaid voor de rechtvaardigen’ en legt uit dat God, als het ware, de mogelijkheden tot het doen van de mitswot heeft gezaaid in de wereld. Ieder domein van het menselijk leven heeft zijn eigen mitswot, eten en drinken, relaties, overal zijn mitswot te vinden. Ook bij kleding dus.

Ik moet jullie opbiechten dat mijn eerste associatie bij deze tekst wat profaan was. De mitswot als een soort pokemon-spelletje, overal in de wereld te vinden als je maar de juiste middelen hebt om ze te zien, te verzamelen en voor je in te zetten. En eigenlijk heeft deze gedachte daardoor ook iets speels. Je kunt je afvragen wat de mitswot zijn die betekenis hebben in andere levensgebieden die niet in het lijstje met levensgebieden staan, omdat ze in de middeleeuwen nog niet bestonden. Hoe zien bijvoorbeeld de social-media-mitswot er uit en die voor verreafstandsvakanties. Er zijn vast meer levensgebieden die voor ons belangrijk zijn en waar de mitswot, als het ware, voor het oprapen liggen.

Nieuws

De Rabbijn legt uit: Over Mitswot en Pokemons ... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Poerim 5779 Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>

juli

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31