Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 november 2022 | 3 Kislev 5783

Noach

Noach

Wanneer God aan het eind van de vloed besluit het leven op aarde nooit meer op deze manier te vernietigen staat er: “Voortaan, al de dagen van de aarde, zullen zaaitijd en oogsttijd, koude en hitte, zomer en winter, dag en nacht niet ophouden. Toen zegende God Noach en zijn zonen en Hij zei Wees vruchtbaar, word talrijk en vervul de aarde!” (Beresjit [Genesis] 8:22-9:1).

Omdat Tora spreekt over koude en hitte en daarna over het (ver)vullen van de aarde, staan er in Midrasj Raba een paar verhalen over hoe blij mensen wel zijn met het klimaat op de plaats waar ze zijn opgegroeid.  Rabbi Josee woonde in Tsipori (Seforis), een plaats, niet ver van Nazareth, midden op de hoogvlakte van de Gallil, met een best wel aangenaam klimaat. De midrasj vertelt een verhaal over één van zijn leerlingen die blijkbaar niet in staat was om te begrijpen wat hem werd uitgelegd en zei dat dat kwam doordat hij niet kon wennen aan het klimaat in Tsipori. Gevraagd naar zijn geboorteplaats vertelt hij dat hij komt uit een plaats waar  kinderen direct al, net na de geboorte,  moeten worden ingesmeerd. Anders zouden ze te veel last hebben van de vele insectenbeten. Waarop Rabbi Josee antwoorde “Geprezen is de Eeuwige die de plaats aangenaam laat zijn in de ogen van haar bewoners! In de toekomst zal het ook zo zijn dat een ieder blij is met hetgeen hij heeft en niet dat van een ander wenst te hebben”.

Mordechai Josef Leiner van Izhbitza haalt deze midrasj aan en geeft er extra uitleg aan. Volgens hem is precies dat wat er mis was met de generatie van Noach (de oorzaak van de vloed) dat niemand tevreden was met zijn eigen lot maar jaloers was op een ander.

Terwijl ik dat las vroeg ik mij af hoe de mensen van de generatie van Noach naar zichzelf en naar de ander keken. De meeste mensen vinden zichzelf in orde en vinden (gelukkig) hetzelfde van anderen. Ik vermoed dat het in de generatie van de vloed anders was. Jaloezie houdt vaak ook in dat men vindt dat men zelf beter is dan de ander, meer recht dan de ander heeft op wat die ander heeft.

In de toekomst, de ideale wereld die misschien altijd in de toekomst blijft, zal dat anders zijn. Iedereen is dan, met recht, blij met zijn of haar plek in de wereld en vindt dat hij of zij het beter heeft dan zijn (haar) medemens.

 

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: installatie Rabbijn Peter Luijendijk op 19 juni 2022 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: op Sjabbat 21 mei 2022 nam Albert afscheid als rabbijn van onze LJG Lees meer >>

november

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30