Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

21 juni 2021 | 11 Tammuz 5781

Omer

Omerkalender

Omer

In Wajikra 23:15 staat:
Jullie moeten tellen vanaf de dag volgend op de Sjabbat, vanaf de dag dat jullie de graanschoof, bestemd voor de zijdelingse beweging hebt gebracht. Je moet zeven hele weken tellen.

Een graanschoof is een Omer in het Hebreeuws. De traditionele interpretatie voor de genoemde Sjabbat is de eerste dag van Pesach (hoewel Pesach in onze traditie gewoonlijk niet op een zaterdag valt). De zijdelingse beweging is een vorm van offer in de Tempel. De priester moest op een bepaalde manier met de schoof wuiven. Deze tekst is voor ons de basis van het tellen van de Omer. Tussen Pesach en Sjawoe’ot tellen wij zeven hele weken, Sjawoe’ot start dus op de 50e dag na de eerste dag van Pesach.

Wie moeten er tellen? Je zou kunnen zeggen dat de tekst bedoelt dat er, in algemene termen, door iemand moet worden geteld. Door de Hogepriester misschien wel, of door mensen die zich met kalenders bezighouden. Maar in onze traditie wordt het tellen gezien als iets dat ieder voor zich behoort te doen. Het is één van de mitswot voor iedere jood.

Ik ken niet veel mensen in liberale kringen die de Omer echt tellen. Er is geen onduidelijkheid over wanneer het nou precies Sjawoe’ot is, er is zoveel joods dat wij eigenlijk niet doen en dat maakt het tellen niet heel populair. Voor de meesten van ons geldt echter dat onze levens niet altijd omringd zijn met joodse symbolen. We werken of studeren in een niet-joodse omgeving. Onze buren en veel van onze kennissen en vrienden zijn niet joods. Iedere dag een paar minuten besteden aan het gegeven dat wij ook met een joodse kalender leven, kan helpen om onze Joodse identiteit en die van ons gezin te versterken.

Om het tellen te vereenvoudigen, zijn er in de loop van de tijd allerlei handige Omer-kalenders ontwikkeld die je kunnen helpen bij het voorkomen van ingewikkelde discussies over welke dag en week het nu precies is. Het houten instrumentje hierboven is er zo een. Er zijn natuurlijk ook meer moderne oplossingen, zoals de Homer calender die je ook op Twitter kunt volgen. Voor telefoon en tablet zijn verschillende apps beschikbaar. Ik heb zelf de Sefirat HaOmer Widget van SoftIT geladen op mijn Nexus 7 tablet. Deze geeft mij iedere avond op een vaste tijd een seintje geeft dat er even geteld moet worden. Ook voor Apple iOS zijn allerlei kalenders beschikbaar. 

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Poerim 5780 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>

juni

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30