Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

06 december 2019 | 8 Kislev 5780

Pesach

Pesach

Aan het begin van de seder, nog voor we echt goed op gang zijn, laten wij onze kinderen “Ma Nisjtana” zingen “wat is er anders op deze avond dan op andere avonden”. In de tekst, ontleend aan de Misjna (3e eeuw) maar aangepast aan de manier waarop wij de seder doen, stellen de kinderen geprefabriceerde vragen over wat we eten en hoe we dat doen.

Vragen zijn het beginpunt van kennis en inzicht. Je kunt je afvragen waarom je iets doet. Je kunt je afvragen of je het goede doet en of je het goede op de goede manier doet. Je kunt je afvragen wat vrijheid betekent voor jezelf en of je wel voldoende vrijheid gunt aan een ander. Je kunt je afvragen wat we doen en wat de alternatieven zijn. Er zijn moeilijke vragen waarop een antwoord mogelijk is en eenvoudige waar niemand werkelijk op weet te antwoorden. Alleen wie zich vragen stelt, is in staat een stap verder te komen.

Wanneer je kinderen wilt leren zwemmen, doe je dat door hun benen in je hand te nemen en de beweging met ze mee te doen. Zo leren ze de bewegingen van het zwemmen maar zo lang je ze vast hebt, zwemmen ze niet. Ze doen alleen alsof. Echt zwemmen kun je pas als je wordt losgelaten. Op de seder leren wij kinderen dat wat je ziet en ervaart een goed beginpunt is wanneer je vragen wilt stellen over wat werkelijk belangrijk is in het leven. Maar de ingeblikte vragen zijn niet echt. Echte vragen zijn niet die van het “Ma Nisjtana” maar de vragen die wij daarna stellen. Hopelijk een heel leven lang.

Nieuws

De Rabbijn legt uit: Plaats... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31