Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 november 2022 | 3 Kislev 5783

Pinchas

Pinchas

Jullie kennen ongetwijfeld het verhaal van de dochters van Tselofchat. Tselofchat had alleen maar dochters. Toen hij gestorven was, dreigde zijn (toekomstige) erfdeel in Erets Jisrael verloren te gaan voor de familie. Zijn dochters stappen op Mosjee af en leggen het probleem voor. Mosjee overlegt met God en die vindt dat de dochters gelijk hebben en dat zij moeten erven. Mits ze in de stam trouwen, lezen wij later.

Het verhaal wordt vaak naar voren gebracht als bewijs voor de vrouw-vriendelijkheid van Tora. Daar is natuurlijk wel het één en ander op af te dingen. Vrijwel alle hoofdrolspelers in Tora zijn mannen. Vrouwen komen vrijwel alléén maar voor in bijrollen. Met, in ieder geval in mijn ogen, Rivka als de belangrijkste uitzondering. Zij wordt ons ten tonele gevoerd als iemand die in staat is in haar eentje kamelen water te geven. Kamelen drinken heel veel. Haar echtgenoot, de aartsvader Jitschak, is degene die helemaal niets doet. Rivka, op de achtergrond, draagt het verhaal verder.

De dochters van Tselofchat erven onder voorbehoud van een heleboel mitsen en maren. Het gaat niet om hun rechten, maar om het in stand houden van het erfdeel van de clan. Tora kent geen gelijke rechten voor vrouwen. Tora kent ook slavernij waarbij slaven uit "de volkeren" anders behandeld worden dan slaven uit het Joodse volk. Helaas.

Ook voor onze latere traditie geldt dat vrouwen er niet heel goed van afkomen. Omdat vrouwen geen Tora en Talmoed mochten bestuderen, waren de traditioneel-Joodse gezag-structuren voor hen gesloten. De mechitza, de afscheiding in sjoel waarachter vrouwen plaats moesten nemen, is daar de zichtbare uitdrukking van.

Wat Tora wel duidelijk maakt is dat vrijheid belangrijk is. Vrijheid in Tora is niet doen wat je zelf wilt, maar de vrijheid om God te dienen. Dat kun je alleen als je niet andere mensen moet dienen. Hoewel de wereld van Tora er niet een is van vrijheid en gelijkheid, is deze gedachte in de kern van de tekst wel terug te vinden.

Gelijke berechtiging is een belangrijke moderne gedachte die wij binnen het Liberale Jodendom zien als in lijn met onze Joodse traditie. Wij ervaren het inzicht dat alle mensen, ongeacht geslacht, aard, afkomst of etniciteit, van Goddelijke oorsprong zijn als een belangrijk gegeven en maken het onderdeel van onze religieuze beleving. Het is één van de redenen waarom wij spreken van doorgaande openbaring.

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: installatie Rabbijn Peter Luijendijk op 19 juni 2022 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: op Sjabbat 21 mei 2022 nam Albert afscheid als rabbijn van onze LJG Lees meer >>

september

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30