Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

21 juni 2021 | 11 Tammuz 5781

Reë

Reë

Ik ben een boek aan het lezen (Michael Rosen, The Quest for Authenticity) waarin wordt opgemerkt dat in het Polen van de 19e eeuw hèt wezenskenmerk van een chassidische rebbe was, dat deze in staat moest zijn om wonderen te verrichten. Hoe meer wonderen, hoe duidelijker de band met de Eeuwige en hoe heiliger de Tzadik in kwestie zou zijn.

Ik maak deze opmerking, omdat de sidra van deze week juist een stuk tekst bevat die een bijna modern-rationalistische kijk op wonderen heeft. In hoofdstuk 13 van Dewarim wordt uitgelegd dat als iemand wonderen doet en die wonderen komen uit, maar het zo is dat deze persoon tegen je zegt dat je achter andere, vreemde goden moet aangaan, je toch niet naar deze meneer (of mevrouw) moet luisteren. De tekst in Tora zegt niet dat wonderen niet bestaan. Dat kan ook niet, want in Tora worden veel wonderen beschreven. Wonderen op zich zijn alleen geen bewijs op zich dat iets goed is.

In Sjemot [Exodus] 7:8 e.v. geeft God tekens mee aan Mosé om in Egypte voor de Farao te verrichten, met het doel om de Farao ervan te overtuigen dat Mosjé werkelijk door God gezonden was. Wanneer hij daar aankomt, blijken de tovenaars van de Farao echter hetzelfde kunstje te kunnen. Wordt ons hier misschien iets geleerd over de kijk van Tora op wonderen?

Er komen veel wonderen voor in Tora. Sommige verhalen vertellen over gebeurtenissen die in de natuur, zoals wij die kennen, echt niet kunnen voorkomen. Ezels en slangen hebben niet de goede “biologie” om te kunnen spreken. Onze moderne kennis van natuurkunde en astronomie leert ons dat de zon niet zo maar in de hemel kan blijven staan. Aan de andere kant blijven veel van de wonderen van Tora binnen de regels van de natuur. De gebeurtenissen zijn wonderlijk door de plaats en tijd waarin ze gebeuren. Donder, bliksem en aardbevingen zijn elementen van de natuur zoals wij die kennen. Bij het geven van de Tora op de berg Sinaï gebeurt in die zin maar een “beperkt” wonder. En op de keper beschouwd, staan er in Tora niet eens zo veel wonderen. Tora wil ons er van overtuigen dat Gods hand zichtbaar is in de geschiedenis, niet in wonderen.

Onze Liberale kijk op Jodendom is volgens mij in lijn met wat Tora ons wil zeggen. Wij worden opgeroepen om God te volgen, achter hem aan te gaan (Dewarim 13: 5), te luisteren naar Zijn woorden en in onszelf te zoeken naar datgene dat wij kennen als juist en goed. Spektakelstukjes hebben daarmee niets van doen. 

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Poerim 5780 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>

juni

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30