Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

06 december 2019 | 8 Kislev 5780

Simchat Tora

Simchat Tora

Op conferenties over Jodendom is de laatste jaren “le-dor wa-dor”, “van generatie op generatie” hèt thema bij uitstek. Het gaat dan over de vraag hoe wij, Joods establishment, de Joodse jeugd en jongeren kunnen bereiken en hen kunnen stimuleren om actiever te worden in de Joodse wereld. Als je de hoeveelheid tijd en energie als maatstaf zou nemen voor de kwaliteit van het beleid, dan moet er wel heel veel goeds gaande zijn. De realiteit is echter (let’s face it) dat we (establishment) er niet echt in slagen iets voor elkaar te krijgen. Veel verder dan intenties zijn we niet gekomen.

Simchat Tora is niet alleen het feest van de jaarcyclus van de Tora, maar ook het feest van de cyclus van het leven. We lezen het laatste verhaal van Dewarim (Deuteronomium) waarin Mosjé de berg Nebo op gaat waar hij uitzicht heeft op het beloofde land dat hij niet zal binnengaan. Hij sterft op de berg waar (zegt de Midrasj) God hem zelf begraaft. Tora vertelt ons zelfs dat niemand weet waar hij begraven is. Direct daarna lezen wij uit het begin van de Tora het scheppingsverhaal, waarin God orde brengt in de chaos en een nieuwe mens schept. De mens is helemaal pril en geschiedenisloos in een nieuw universum. Zijn/haar taak is om de hoeder te worden van de tuin.

Aan wie is het om jongeren te activeren om meer te gaan doen in sjoel? Op de eerste plaats aan de jongeren zelf natuurlijk. God vindt Mosjé blijkbaar niet geschikt om aanvoerder te zijn van een nieuwe generatie. Als je 120 bent, moet je dat ook niet echt willen. Een beetje helpen kan natuurlijk wel.

Ik ben actief in de Liberaal Joodse wereld omdat Liberaal Jodendom relevant is voor mijn leven. De Joodse gemeenschap vormt voor een groot deel mijn sociale omgeving. De diensten vormen een symbolisch universum waarin de waarden die ik belangrijk vind tot uitdrukking komen. De oude en nieuwe lessen van het Jodendom leren mij wijsheid en geven mij steun in moeilijke tijden in mijn leven. Hoewel ik liefde heb voor het oude, ben ik niet actief om alleen de Joodse wereld van mijn ouders te hoeden en dan door te geven aan mijn kinderen, maar op de eerste plaats omdat Jodendom betekenis geeft aan mijn leven. Ik hoop dat dat ook voor een jongere generatie geldt. Als Jodendom relevant is voor het leven van iedereen die in sjoel komt, zal de cyclus van het leven daar met vreugde worden voortgezet.

Nieuws

De Rabbijn legt uit: Plaats... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31