Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 november 2022 | 3 Kislev 5783

Simchat Tora

Simchat Tora

Wanneer Mosjé afscheid van ons neemt, aan het eind van het vijfde, laatste boek van de Tora, gaat hij de berg Nebo op, kijkt daar uit op het Beloofde Land dat hij zelf niet in mag en sterft dan. Tora zegt dat er nooit een profeet is opgestaan zoals Mosjé die de Eeuwige kende, van aangezicht tot aangezicht. 

Een profeet misschien niet, maar er zijn minstens drie andere personen in Tora waarover je hetzelfde kunt zeggen. Awraham is daar één van, God sprak met hem onderweg naar S’dom. De andere twee zijn Adam en Chawa (Eva) de eerste mensen die God ontmoetten in de Tuin van Eden.

Simchat Tora is het feest waarop wij Tora uitlezen, tot en met het verhaal over de dood van Mosjé. Direct daarna lezen we het begin van Tora over de schepping van de wereld en, natuurlijk, de eerste mens. Het is geen toeval dat we het op deze manier doen, de beide stukken zijn met elkaar verbonden. Naast Mosjé, de eenzame man op de berg, staat Adam. Zowat het eerste dat Tora over hem zegt is dat het niet goed is dat een mens alleen is (Beresjit [2:18]).

Wat beiden ook verbindt is het gegeven dat ze op de grens staan van een nieuw begin. Adam moet de Tuin van Eden verlaten. Hij eindigt aan de buitenkant. Hij kan kijken naar de herinneringen die hij aan die éne dag in het paradijs heeft overgehouden. Mosjé mag het doel van de reis door de woestijn alleen maar zien. Geen van beiden zijn ze deel van de toekomstige belofte van een betere wereld.

Uiteindelijk zijn wij allemaal zowel Adam, Chawa en Mosjé. Wij zien de problemen van onze dagen. De oorlogen, haat en sociale problemen en, vooral op dit moment, verweven daarmee, de zorgen rond het milieu. Jong of oud, we zijn verbonden in de taak die wij hebben tijdens ons leven maar de (nabije of wat verdere) toekomst maken wij niet mee. We zien maar een deel van het resultaat van ons werk. In de woorden van rabbi Tarfon: “Het is niet aan jou om het werk af te maken maar je bent niet vrij om ervan af te zien (Pirké Awot 2:16)”

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: installatie Rabbijn Peter Luijendijk op 19 juni 2022 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: op Sjabbat 21 mei 2022 nam Albert afscheid als rabbijn van onze LJG Lees meer >>

november

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30