Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

06 december 2019 | 8 Kislev 5780

Sjabbat Para

Sjabbat Para

Jodendom kent van oudsher een ingewikkeld systeem van reinheid (heeft niets met schoon of niet schoon te maken) waar wij maar een klein deel van uitvoeren. In dat systeem geldt dat iemand die in één ruimte met een overleden persoon is geweest, onrein is in de eerste graad. Een gewoon mikwe helpt hier niet tegen. Er is maar één manier om van deze onreinheid af te komen. Je moet je laten besprenkelen met water met daarin een heel klein beetje van de as van de “Rode Koe”.

Pesach was van oudsher een periode om naar Jeruzalem te gaan om het feest in en bij de Tempel te kunnen vieren. Als je de Tempel in wilde, moest je natuurlijk rein zijn. Het was dan ook de gewoonte om, in de aanloop van het feest, mensen de kans te geven zich te laten besprenkelen met dit water.

Om de Rode Koe te verwerken tot as, heb je de Tempel nodig. Er is na de verwoesting van de Tempel heel zuinig gedaan, maar de as is op, sinds de 3e of 4e eeuw zegt de traditie. Omdat de Tempel niet meer bestaat, kan de as ook niet meer gemaakt worden. Stel dat je de as toch wilt maken, bijvoorbeeld omdat je de Tempel wilt herbouwen, dan is een extra probleem dat je een volledig rode koe moet vinden zonder één haartje in een andere kleur. Zo’n koe is niet gevonden. Mensen die de Tempel willen herbouwen zijn zelfs fokkerijen begonnen waar men probeert een helemaal rode koe te fokken. Zonder succes tot nu toe.

Omdat niemand nog besprenkeld wordt, geldt iedereen die nu leeft als onrein. Of je nou iemand bent die dagelijks in het mikwe (ritueel bad) gaat of helemaal nooit, wij zijn allemaal onrein in de eerste graad. De opperrabbijn van Israel en iemand die nooit naar Sjoel komt, jij en ik, we zijn allemaal onrein in de eerste graad.

Deze week is één van de vier “speciale sjabbatot”: Sjabbat Para. Op deze sjabbat herinneren wij onszelf aan dit gebruik door een extra stukje uit de Tora te lezen dat gaat over de “Rode Koe”, de “Para Adoema” (Bemidbar [Numeri] 19:2 ev.).

Het klinkt misschien wat paradoxaal, maar persoonlijk vind ik het een geruststellende gedachte dat wij allemaal onrein zijn. Er is zoveel in het Jodendom dat ingewikkeld is. Wanneer je een Joods leven probeert te leven, ontdek je al heel snel dat er regels zijn en detailregels en allerlei uitzonderingen. Als je opgegroeid bent in de Joodse wereld, houd je je misschien vast aan wat je ouders je geleerd hebben. Maar wie verder wil, ervaart al snel onmacht. Doe ik het wel goed? Of is er iets dat ik niet weet?

Zou die echt helemaal rode koe echt ooit bestaan hebben? De mensen die er tegenwoordig met moderne middelen naar op zoek zijn, kunnen er geen vinden. Ik vermoed dat men vroeger andere maatstaven aanhield dan men nu nodig vindt. Helemaal rood, niet één haartje in een andere kleur? Veel is afhankelijk van waar je de grens legt van je zoektocht. Vroeger hanteerde men geen loep en was men misschien eerder tevreden met de onvolmaakte wereld waarin wij leven. De wereld waarin wij allemaal onrein zijn.

Nieuws

De Rabbijn legt uit: Plaats... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31