Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

21 juni 2021 | 11 Tammuz 5781

Sjawoe'ot

Sjawoe'ot

Sjawoe'ot

 
Sjawoe'ot is het feest van Matan Tora, het geven van de Tora door God aan het Joodse volk op de berg Sinaï. Wij lernen op de avond van Sjawoe'ot omdat wij de opdracht hebben gekregen steeds opnieuw te vertellen over de Tora.

De Tora kan ook worden gezien als een document dat de rechten en plichten van het Joodse volk beschrijft en ons vertelt wat het daar voor terug kan krijgen. In de Kabbalistische traditie wordt de Tora daarom wel opgevat als de “huwelijksakte” van God en Israël. Sjawoe'ot is dan niet alleen de herinnering aan het geven van Tora, maar ook de mystieke jaarlijkse “Trouwdag” van God en Israël.

Het bijzondere feit doet zich voor dat wij in onze gemeente onlangs in één week twee choepot hebben kunnen vieren.Uit gesprekken weet ik dat wij binnenkort zelfs meer choepot tegemoet kunnen zien. Choepot zijn een uiting van vertrouwen en hoop op de toekomst en daarom voor ons allen belangrijk.

Om deze twee redenen gaan wij op Sjawoe'ot een bijzondere tekst lezen. Sjewa Berachot, de zeven berachot worden gewoonlijk tijdens een huwelijk en daarna, in de week na het huwelijk, in het bijzijn van bruid en bruidegom gelezen. Als je ze leest, zul je merken dat het geen teksten zijn die alleen maar geluk en voorspoed vragen voor het pas gehuwde paar. Het is veel meer, het zijn gebeden die het moment van het huwelijk onderdeel maken van een veel groter geheel dat zich uitstrekt van de schepping van de eerste mensen tot het eind van de geschiedenis. En wij zijn daar de getuigen van.

 

      

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Poerim 5780 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>

juni

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30