Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

11 december 2019 | 13 Kislev 5780

Sjelach Lecha

Sjelach Lecha

Ik heb jaren geleden een oude Tenach (Hebreeuwse Bijbel) gekregen die de oorlog heeft overleefd. Omdat dit boek een heel mooie letter heeft, heb ik het veel gebruikt met als consequentie dat de band nu kapot is. Ik wil het boek graag hersteld hebben en ben op internet gaan zoeken naar een ambachtelijke boekbinder. Tot mijn genoegen vond ik iemand met de naam “Cohen” die niet ver van mij vandaan woont en wist wat een Tenach is. In het gesprek dat wij hadden, kwam de vraag naar voren of mensen de naam Cohen nog herkennen als Joods. Naar blijkt, steeds minder. Maar om de naam nou groot op de gevel te zetten, misschien toch maar niet, vond mijn boekbinder.

De sidra van deze week begint met het verhaal van de twaalf verspieders die uitgezonden worden om het land te gaan bekijken maar terugkomen met de mededeling dat het onmogelijk is om het in te nemen. “Wij waren in onze eigen ogen als sprinkhanen, en zo waren wij ook in hun ogen.”(Bemidbar [Numeri] 13:33). De sidra eindigt met de tekst die we tijdens de dienst uitspreken als het derde deel van het Sjema waarin de opdracht wordt gegeven om tsitsit, franje, aan de hoeken van je kleed te maken, een talliet te dragen (Bemidbar 15:37-41).

In hoeverre ben je bereid om in het openbaar te laten zien of te zeggen dat je Joods bent? De teksten in deze sidra kun je zien als twee alternatieven. Als je jezelf ziet als klein en kwetsbaar zodat je je Joodse plaats niet inneemt, dan loop je volgens de Tora het risico veertig jaar in de woestijn te zwerven. Ik weet niet precies wat ik daar als modern beeld bij moet neerzetten, maar ik weet wel dat ik zelf makkelijk anderen vertel dat ik Joods ben en dat mij dat gewoonlijk goed bevalt. Ik kom veel vriendelijke, respectvolle mensen tegen.

Het woord “tsitsit” is vrouwelijk. In de sidra staat echter over de tsitsit: “als je hem ziet, zul je alle opdrachten van de Eeuwige herinneren”. Er staat “hem” en niet “haar”. De midrasj-literatuur geeft als uitleg dat het niet gaat om het zien van de tsitsit, maar om de Eeuwige zelf. Als je een talliet draagt zie je, als het ware, God door middel van de tsitsit.

Wat je om je heen ziet, heeft veel te maken met hoe je jezelf ziet. Zomaar de Eeuwige zien, dat is wel een heel grote beloning voor het zomaar dragen van een talliet.

Nieuws

De Rabbijn legt uit: Vechten met God/jezelf... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31