Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

11 december 2019 | 13 Kislev 5780

Soekot

Soekot

Een korte waarschuwing vooraf. Ik schrijf gewoonlijk niet over Kabbala. Op de eerste plaats omdat anderen daar veel beter in zijn. Onze beleving van Soekot is echter zo verweven met de mystieke interpretatie ervan, dat het er maar eens van moest komen. Heb je een allergie voor Kabbala? Stop dan nu met lezen!

Een van de belangrijkste elementen van het Kabbalistische denken is het verband dat wordt gelegd tussen de verschillende werelden waarin wij leven. In de beleving van de Kabbala worden zowel de totale schepping, als onze sociale omgeving en onze eigen innerlijke belevingswereld gezien als parallelle werelden waarin dezelfde krachten werkzaam zijn.

In deze werelden die elkaar, zeg maar, als schillen omhullen, zijn de tien Sefirot werkzaam. Voor de Kabbalist zijn dat eigenschappen van het Goddelijke “Zijn” die samen de Goddelijke psyche vormen en bepalen wat wij ervaren en hoe wij dat ervaren. De zeven onderste Sefirot zijn voor ons mensen met behulp van meditatie en gebed toegankelijk. De drie bovenste zijn niet direct kenbaar.

De Soeka is een symbool voor de wereld waarin mens en God elkaar ontmoeten. Voor de mysticus staat Soekot in het teken van de zeven onderste Sefirot. Wanneer wij, niet Kabbalistische leken, spreken over de Usjpizin, de speciale bezoekers van de Soeka, gebruiken wij terminologie uit de Kabbala. De zeven dagen van de Soekot-week hebben ieder hun eigen karakter, ontleend aan de kenmerken van de Sefira die hoort bij de specifieke mystieke gast. Gedurende de dagen van Soekot lopen we de boom van de Sefirot van boven naar beneden af. Op de eerste dag starten wij met Chesed, Gods goedertierenheid, gekarakteriseerd door Awraham, op de laatste dag eindigen wij met Malchoet, Gods Koningschap, waar David voor staat.

De Feestdagen, die begonnen met Rosj Hasjana en doorlopen tot het eind van Soekot, brengen ons omhoog vanuit ons dagelijkse bestaan tot grote hoogten van heiligheid. Maar aan het eind, bij het slot van Soekot komen wij weer aan bij Malchut, daar waar de materiele wereld de Goddelijke raakt. En daar komen wij weer op onze voeten terecht en dansen wij verder.

Nieuws

De Rabbijn legt uit: Vechten met God/jezelf... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31