Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

11 december 2019 | 13 Kislev 5780

Tsav

Tsav

Aan het begin gaat de sidra van deze week, Tsav, verder met het onderwerp van de vorige sidra. Het geeft ons een meer gedetailleerd overzicht van de verschillende soorten offers. Na elkaar komen het brandoffer, het graanoffer, het zondeoffer, het schuldoffer en het dankoffer aan bod. Sommige offers werden totaal verbrand op het altaar of juist buiten de Tempel. Van andere offers werd slechts een klein deel verbrand, de rest werd opgegeten door de priesters in de Tempel, de Kohanim, of door de persoon die het offer bracht. Sommige offers, zoals het brandoffer en het meeloffer werden van dag tot dag in een vast ritme in de Tempel gebracht. Daarnaast waren er allerlei offers die door individuele mensen als een gift konden worden gebracht.

Sforno (Italië, omstreeks 1470-1550) opent zijn commentaar op deze sidra met de opmerking dat de offers in allerlei opzichten van elkaar verschillen, net zoals de achtergronden en intenties van degenen die ze brachten. Wij brengen geen offers meer om ze te laten verbranden op het altaar in de Tempel. Ikzelf kan mij moeilijk een voorstelling maken van hetgeen het betekend moet hebben om een schaap naar de Tempel te brengen om dit te laten offeren. Wij vullen ons Jodendom op een heel andere manier in.

Wat ik wel weet is dat de intenties en achtergronden van de mensen die naar sjoel komen allemaal verschillend zijn. Het heeft te maken met wat iemand is overkomen en wat ieder van ons hoopt voor de toekomst. Er is dankbaarheid of schuldgevoel. Behoefte om een klein offer te brengen of juist iets groots. “Korban”, het Hebreeuwse woord voor offer, is verwant met “Karov”, dichtbij. Sommigen van ons hebben de behoefte om zelf mee te doen en in de voetstappen te treden van de Kohanim en dicht bij het Allerheiligste te komen, anderen blijven liever in één van de andere hoven van de Tempel, wat meer op afstand. Wat ook de intenties en drijfveren zijn, alle offers hebben hun betekenis.

Nieuws

De Rabbijn legt uit: Vechten met God/jezelf... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31