Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 september 2021 | 21 Tishri 5782

Wa-etchanan

Wa-etchanan

De sidra Wa-etchanan, is de tweede van het boek Dewarim, Mosjé is nog steeds aan het woord. In de vorige sidra heeft hij uitgelegd dat God heeft aangekondigd dat ook hij, net als alle anderen die als volwassenen vertrokken uit Egypte, het beloofde land niet zal binnentrekken. Hij zal sterven in de woestijn. Mosjé (hij is volgens het verhaal 120, wat verwacht hij eigenlijk?) kan zich niet neerleggen bij deze beslissing en vertelt dat hij God daarover aansprak. Dat aanspreken is de opening van onze sidra. Mosjé start zijn her-vertelling met de woorden: “Wa-etchanan el Adonaj be-eet ha-hie, lemor”, “ik smeekte de Eeuwige en zei…” (Dewarim [Deuteronomium] 3:23).

Hoe spreek je tegen God en op welke manier verwacht je een antwoord? Mosjé heeft het in zekere zin makkelijker dan de meesten van ons. Hij sprak, zegt Tora, met de Eeuwige van aangezicht tot aangezicht. Er is natuurlijk wel een autoriteitsverschil, de een is nou eenmaal God en de ander Zijn knecht, niet altijd is het antwoord dat Mosjé krijgt makkelijk, maar toch, hij hoort wel direct terug. Voor de meesten van ons is de situatie anders. Als we al in staat of bereid zijn tot gebed is het toch vaak een eenzijdig gesprek. De meeste van onze gebeden zijn "formuliergebeden", ze zijn van dag tot dag hetzelfde. Zijn wij in staat om de Eeuwige aan te spreken en Hem, wanneer we dat nodig hebben, te vragen om hulp in ons leven? En wat verwachten wij dan terug?

Wanneer onze commentatoren de Tora uitleggen, is dat vaak niet zozeer bedoeld om precies te vertellen wat er gebeurd is of bedoeld wordt in de tekst, maar om iets te laten zien dat ons kan helpen. Zo ook hier. Levi Jitschak van Berdichev zegt dat het woord “lemor” (en zei) hier overbodig lijkt te zijn. Zijn uitleg is dat Mosjé twee verschillende dingen deed. Hij begint met zijn eigen onvermogen om tot gebed te komen. Hij smeekt de Eeuwige om woorden te vinden om te kunnen bidden. Pas daarna spreekt hij tot God over hetgeen hem bezighoudt.

Om eerlijk te zijn, ik denk niet dat de Mosjé die wij tegenkomen in Dewarim zich echt zou herkennen in de uitleg van Levi Jitschak. Deze Mosjé zat niet echt verlegen om woorden. Wij leven echter in andere tijden. De meesten van ons zijn niet gewend zichzelf in gedachten tot God te wenden. Wanneer we in een situatie terecht komen waarin we dat wel zouden willen doen, komen de woorden niet altijd. Doe het dan op de manier van de Mosjé die Levi Jitschak ons presenteert. Vraag eerst om de woorden, en begin dan pas met het gesprek. Wie weet vindt je zelf ook het antwoord. 

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Poerim 5780 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>

september

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30