Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 november 2022 | 3 Kislev 5783

Wa'era

Wa'era

Aan het begin van de sidra van deze week staat:

“Ik ben aan Awraham, Jitschak en Ja’akov verschenen als El Sjaddai, maar met Mijn Naam ‘Eeuwige’ (de Vierletterige Naam) ben Ik hun niet bekend geweest”. (Sjemot [Exodus] 6:2)

In het Jodendom spreken wij wel over ‘doorgaande schepping’. Het idee daarachter is dat er niet alleen een initiële schepping was waarbij het heelal is ontstaan, maar dat God de schepping van dag tot dag in stand houdt. Je kunt God opvatten als degene die zorgt dat de levende natuur steeds weer vernieuwt en doorgaat, de wonderen van iedere dag. Je kunt op die manier ook spreken van Gods hand in de geschiedenis, God als herkenbaar in wat er met mensen gebeurt. Een alternatief voor mensen met een gevoel voor de fundamenten van de moderne natuurkunde is het spreken over de God van de G-constante (voor de rest van ons: zie internet). De schepping is niet een éénmalige aangelegenheid. Als God de schepping niet in stand zou houden, zou het einde onmiddellijk daar zijn.

In diezelfde lijn kun je ook spreken over een doorgaande openbaring. De aardsvaders en -moeders leefden heel dicht bij God en hoorden Hem ook van tijd tot tijd spreken. Maar, zegt Tora, ze kenden hem alleen onder de naam El Sjaddai. Die naam wordt vaak vertaald met ‘Almachtige God’. Het is de God van de krachtige bescherming en dat is ook de reden dat we deze naam tot op de dag van vandaag op de achterkant van het stukje perkament in de Mezoeza schrijven. De letter Sjin aan de buitenkant van de Mezoeza is daar een symbool van. De generatie van de uittocht leerde God kennen met de Vierletterige Naam die wij vaak met ADONAJ uitspreken. Die naam wordt geassocieerd met Gods Barmhartigheid.

Je kunt die doorgaande openbaring ook zien in het vervolg van Tora. De aardsvaders hadden dan wel een speciale band met God, het was een individuele band. Pas tijdens de periode in Egypte ontstaat er een volk. En pas op de berg Sinaï wordt de Tora gegeven. Aan de aardsvaders was deze niet bekend. En dan de profeten, de na-Bijbelse literatuur, het komt allemaal later.

Is er ook in onze dagen nog een doorgaande openbaring? De moderne wetenschap heeft ons heel veel kennis over de schepping gebracht. Meer kennis dan ooit eerder heeft bestaan. Vaak worden wetenschap en religie gezien als tegengestelde kennisgebieden. Je kunt wetenschap echter ook zien als een geschenk van God. De mogelijkheid voor ons mensen om meer te weten te komen over de wereld waarin wij leven. Het is een manier om dichter bij God, de bron van kracht en waarheid, te komen.

Zalman Schachter-Shalomi, een van onze belangrijkste moderne leraren, heeft ons geleerd dat wij God alleen maar kennen via andere mensen. In die zin kun je ook het contact met anderen zien als een doorgaande openbaring. Wij leren over God van onze ouders, vrienden, leraren. Maar ook in gesprek met anders- en niet-gelovigen. Met onze moderne communicatiemiddelen heeft onze moderne wereld ons mogelijkheden gegeven om onze kennis van de schepping en van God te vergroten. Meer dan ooit eerder in de geschiedenis van de mensheid.

 

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: installatie Rabbijn Peter Luijendijk op 19 juni 2022 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: op Sjabbat 21 mei 2022 nam Albert afscheid als rabbijn van onze LJG Lees meer >>

september

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30