Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

06 december 2019 | 8 Kislev 5780

Wajétsé

Wajétsé

Tora houdt van tegenstellingen. Van Ja’akov vertelt Tora (Beresjit [Genesis] 25:27) dat hij een “iesj tam” was, een eenvoudige of integere man, die ervan hield om in zijn tent te zitten. De latere rabbijnse traditie schildert Ja’akov als de eerste Jesjieve-student, met zijn neus altijd in de boeken. Esav daarentegen is de man van het veld die houdt van jagen. Wanneer wij echter Ja’akov ontmoeten in de sidra van deze week is hij degene die op de vlucht is voor zijn broer en berooid in het veld slaapt met een steen als hoofdkussen. Ja’akov komt in zijn verhalen niet naar voren als een man van integriteit, maar eerder als een handige sjacheraar, net geen oplichter, die het eerstgeboorterecht van zijn broer “koopt” voor een bord soep. Ja’akov zal vrijwel zijn hele leven onderweg zijn, eerst op de vlucht, dan als de hoeder van het kleinvee van zijn oom. Aan het eind van zijn leven reist hij, samen met zijn zoons, naar Egypte om daar te sterven.

Hoe zou Ja’akov in Egypte terugkijken op zijn leven? Zou hij trots zijn omdat hij degene is die op belangrijke momenten in zijn leven visioenen heeft gezien en Gods woorden heeft gehoord? Of omdat hij, door een groot gezin te stichten, de grondlegger van een groot volk zal worden? Of zou hij piekeren over de gemiste kansen, omdat hij niet zijn leven heeft kunnen besteden aan studie en introspectie? Of omdat zijn geliefde vrouw, Rachel, jong is gestorven bij de geboorte van Benjamin, zijn jongste zoon?

Tora houdt niet alleen van tegenstellingen, maar houdt ons ook een spiegel voor. Wat we zijn is het product van de weg door het leven die we gegaan zijn, de beslissingen die we zelf hebben genomen en datgene dat ons is overkomen. Rabbi Leiner stelt ons in Me ha-Sjiloach Ja’akov voor, terwijl hij probeert in slaap te komen met zijn hoofd op een steen. Hij voelt zich slecht omdat zijn ouders hun tijd kunnen doorbrengen met studie van de “Ma’ase Merkava”, de oeroude basisteksten van de Kabbala. Hijzelf is berooid en zal zijn levensonderhoud moeten verdienen met het werk van zijn handen. Maar, zegt Leiner, “Zowel het één als het ander is de dienst van de Éne, want Hij is de Schepper van alles.

Nieuws

De Rabbijn legt uit: Plaats... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: 50-jarig Jubileum LJG Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>

december

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31