Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 november 2022 | 3 Kislev 5783

Wajakheel/Pekoedee

Wajakheel/Pekoedee

Jodendom in tijden van Corona. Zoals jullie weten, schrijf ik mijn stukjes als een commentaar op Tora. Ik reflecteer niet vaak op de actualiteit omdat het mijn vak niet is. Ik kan jullie vertellen waarover ik denk. Ik ben echter geen politicus en het is niet mijn taak om jullie te vertellen wat je moet vinden. Ik voel nu echter wel behoefte om te schrijven over wat ons allemaal bezighoudt, het virus, in relatie met ons Jodendom. Dat is ingewikkeld. Er zijn ongetwijfeld collega’s die precies weten wat de goede toon is voor het schrijven van een perfect empathisch verhaal. Voor mij is dit een zoektocht.

Al een aantal weken geleden deden er teksten de ronde over de halachische consequenties van het virus. De meesten van jullie hebben vast al wel een artikel gezien waarin wordt uitgelegd dat het nu beter is niet iedere mezoeza te kussen. Persoonlijk zit ik daar niet zo mee. Ik vind het hoe dan ook een vreemd gebruik. Een mezoeza is een object. Het steeds zoenen ervan doet mij vooral denken aan de manier waarop mensen omgaan met godenbeelden.

Echter, ik begrijp dat hoezeer het niet mijn wereld is, het uitvaardigen van een halachisch advies in ieder geval een teken is van rabbinale zorg.

Als rabbijn van een Liberaal Joodse Gemeente is het bijeenbrengen van mensen eigenlijk wat ik zou willen doen. In geval van crisis zoeken we elkaar op. Jodendom benadrukt niet alleen de individuele verantwoordelijkheid, maar de verantwoordelijkheid van ieder, wederzijds, voor elkaar. In de woorden van de Talmoed ”Heel Israël (het Joodse volk) staat borg voor elkaar”. In de rabbijnse traditie wordt Mosjee “Mosjee Rabeenoe” genoemd, “Mosjee onze rabbijn”. “Samenbrengen” is juist het thema van de sidra van deze week “En Mosjee bracht heel de gemeenschap van de kinderen van Israël bijeen”. Rasji benadrukt “heel de gemeenschap van de kinderen van...”. Niet alleen de mannen, alle mensen: mannen vrouwen en kinderen.

In tijden van spanning is het een natuurlijke reactie. We willen elkaar juist opzoeken om elkaar te kunnen steunen. En dat is dus precies wat nu niet mag. Bijeenkomsten worden afgelast. Zelfs als ze doorgaan, zeggen veel mensen af. Samen met het bestuur moeten wij antwoord geven op onmogelijke vragen, zoals of de Seder door moet gaan.

Nog los van het, vaak grote, persoonlijke leed is dit een maatschappelijke crisis. In plaats van zo ontelbaar als het zand van het strand, zijn wij opeens losse zandkorreltjes. Wij zijn, ieder voor zich, WC-papier aan het hamsteren. Hoe individualistisch kan je worden.

Laten we toch samen zijn, zolang het verantwoord is, in sjoel en verder desnoods virtueel.

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: installatie Rabbijn Peter Luijendijk op 19 juni 2022 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: op Sjabbat 21 mei 2022 nam Albert afscheid als rabbijn van onze LJG Lees meer >>

september

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30