Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

28 oktober 2021 | 22 Heshvan 5782

Wajeetsee

Wajeetsee

In de vorige sidra heeft Ja’akov de zegen van zijn vader gekregen die eigenlijk bedoeld was voor Esav. De sidra Wajeetsee begint bij de vlucht van Ja’akov naar zijn oom Lavan en eindigt wanneer Ja’akov weer bij Lavan wegvlucht, terug naar zijn eigen familie. Ik pak een detail uit de sidra.

Ja’akov vertrekt uit Be’er Sjeva, aan de noordkant van de Negev en reist naar het noorden. Lavan woont in een gebied dat nu tot Syrië hoort. Op zijn reis overnacht Ja’akov bij Bet El, nu op de West Bank. Hij is op de vlucht, berooid en alleen. Om te kunnen overnachten verzamelt hij stenen en legt die rond zijn hoofd. Rasji zegt: “In de vorm van een soort goot, want hij was bang voor wilde dieren”. Die nacht ziet Ja’akov een ladder in zijn droom waar engelen op- en afgaan. God verschijnt voor hem en belooft hem te beschermen waar hij ook heen gaat, bij hem te blijven en hem weer terug te brengen naar het land dat Hij zijn nageslacht zal geven. De ontredderde Ja’akov is, zeg maar, aan de onderkant van de ladder maar wordt opeens in het centrum van de wereld geplaatst. Wanneer Ja’akov wakker wordt, neemt hij de steen waarop hij zijn hoofd had gelegd, overgiet die met olie en maakt er een monument van. “Hoe ontzagwekkend is deze plaats, het is niet anders dan het Huis van God (Bet El) en dit is de poort naar de Hemel ”. (Beresjit 28:10-20)

Wat zijn dit voor stenen? Zoals ik schreef, merkt Rasji al op dat ze niet allemaal onder Ja’akov’s hoofd liggen. “Ze maken ruzie”, zegt Rasji, “wie de eer krijgt om onder het hoofd van Ja’akov te mogen liggen”. God maakt vrede door ze samen te laten smelten tot één steen. Vandaar dat er aan het eind van het verhaal één steen is die tot monument kan worden.

Stenen die de plaats markeren die de poort is tot de hemel, dat moeten wel bijzondere stenen zijn. Levi Jitschak van Berditchev komt met een uitleg uit de kabbala. “De stenen”, zegt hij, “zijn de letters van het alfabet”. In onze Joodse traditie benadrukken wij de betekenis van woorden. Tora begint niet voor niets met het verhaal waarin ons wordt uitgelegd dat de schepping gebeurde door middel van uitspraken. Het eerste dat wij daar leren is dat God “Laat er licht zijn” zegt, en dan gebeurt het ook.

In de kabbala worden letters gezien als de bouwstenen van woorden en dus ook als bouwstenen van de wereld. Wanneer wij deze bouwstenen gebruiken, rond ons leggen, en als een teken in en om ons hoofd plaatsen, zijn wij in staat een goede wereld voor onszelf en voor onze medemensen te bouwen. Dat is de poort naar de Hemel. 

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: Dagtocht Rotterdam op 25 augustus 2019 Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: Poerim 5780 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>

augustus

  • <  
  •   >
z m d w d v z
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31