Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam.

27 november 2022 | 3 Kislev 5783

Wajikra

Wajikra

Vorige week zag ik op het journaal een item waarbij een man werd gevolgd wiens vader in een verpleegtehuis woont. De vader woont in het huis op de eerste etage. Omdat hij zijn vader niet kon bezoeken, had hij bedacht een van de bussen van zijn bedrijf te nemen, die voor het huis te zetten en er op te klimmen. Op die manier kon hij, staande op het dak, spreken met zijn vader die een eind verderop in de raamopening van zijn kamer stond.

Wat zeg je elkaar in zo’n geval? Echt spreken kon je het niet noemen. De zoon riep zijn vader toe en de vader, een beetje confuus, antwoordde. De zoon legde voor de camera uit dat hij gewoonlijk dagelijks zijn vader bezocht en dat hij hoopte op deze manier zijn vader te helpen. Of het werkelijk de vader hielp, kon ik niet zien. Wel dat het roepen uitdrukking gaf aan de liefde van de zoon voor zijn vader.

Wij beginnen deze week met het boek Wajikra dat vooral gaat over allerlei offerrituelen. Het eerste vers van het boek is:

“De Eeuwige riep Mosjee en sprak tot hem vanuit de Tent van Ontmoeting”(Wajikra [Leviticus] 1:1).

De Tent van Ontmoeting is een andere naam voor de Misjkan, het Tabernakel. Onze commentatoren schrijven dat overal waar in Tora “roepen” wordt gezegd, dat uitdrukking geeft aan liefde. Het roepen van God vanuit de Tent van Ontmoeting, wanneer God begint met het beschrijven van de regels van de offerdienst, geeft dus op de eerste plaats uiting aan Gods liefde.

Het zelfde geldt voor ons, wanneer wij in deze ingewikkelde dagen mensen toeroepen, een beetje op afstand of via de telefoon. Het geeft uiting aan de liefde die wij voor hen voelen, ook op momenten dat nabijheid niet kan.

Nieuws

Fotoalbum toegevoegd: installatie Rabbijn Peter Luijendijk op 19 juni 2022 Lees meer >>
De Rabbijn legt uit: Offer... Lees meer >>
Fotoalbum toegevoegd: op Sjabbat 21 mei 2022 nam Albert afscheid als rabbijn van onze LJG Lees meer >>

september

  • <  
  •   >
z m d w d v z
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30